8/10/2009

Все повече празни офиси в София


Средното ниво на незаетост на офис площите в София достигна 13,3% през второто тримесечие, като повечето от новите офис сгради, които излизат на пазара, се характеризират с много по-високо ниво на незаетост, обикновено между 20% и 50% през първата година след завършването им, сочи доклад на консултантската компания Forton International. Именно затова консултантите очакват средното ниво на незаетост да нарасне още в края на 2009 г. и началото на 2010 г., когато се предвижда да бъдат завършени няколко големи офис проекта.

През второто тримесечие към пазара в София са добавени около 31 500 кв. м нови офис площи, като близо 75% от тях се намират на основни пътища като бул. България и околовръстното шосе. Така наличността от офис площи в столицата достигна 966 хил. кв. м, като тук влизат и спекулативните площи.

Увеличаването на предлагането породи низходящ натиск върху наемните нива. Наемите се понижиха значително от третото тримесечие на 2008 г. насам. Към момента наемите на първокласни офиси в София са около 14,50-15 евро на кв. метър на месец, без таксите за обслужване, сочат данните от доклада. Някои офис сгради клас А в централния бизнес райони са постигнали месечни наеми от над 20 евро/кв. м, но по-голямата част от тези наеми са договорени през 2007 и началото на 2008 г., когато търсенето беше силно. Наемите за площи клас B са по-гъвкави, като към момента се отдават на 10 – 12 евро на кв. м месечно, с включена такса обслужване. За постигането на по-високи наеми при тези сгради от ключово значение са централното разположение и лесният достъп. Офиси клас C се отдават на 6 евро за кв. м.

Към края на второто тримесечие в процес са реализация са проекти за изграждането на около 918 хил. кв. м офис площи. Тази цифра обаче може да бъде сериозно ревизирана надолу. Инвеститорите намаляват обема на проектите си или дори отменят цели етапи, обявени по време на пика на пазара. Повечето от офис проектите в процес на изграждане трябва да излязат на пазара през 2011 и 2012.

Доходността от първокласни офиси значително нарасна през последните 12 месеца от 7,5% до 11%. Като причини за това се сочат свръхпредлагането на нови офис площи и по-високия пазарен риск относно осигуряването на висока заетост.
investor.bg

2 коментара:

  1. Ами - нормално е при тези цени на наемите ...... В икономическата теория и практиките на рязвитите икономики не се допуска, че цената на наема ще бъде равна на цената на месечната вноска за изплащане на единица недвижим имот. И както е известно размера и скоростта на нормата на печалба са право-пропорционални на риска - или с други думи, както е казал народа "Лакомо дупе - кръв сере" - да им е честито и на инвеститорите и на банкерите им, имат си вече чисто нови и празни офис сгради.

    ОтговорИзтриване
  2. Вземайки в предвид и новите данни за икономиката ни + прогнозата за 2010 недвижимите имоти са въздух под налягане. Е ще чакат 2011 или може би даже 2012... до тогава...Да са си направили сметките! Това е резултат от алчни брокери и предприемачи... заедно с кредитни консултанти и банкери...

    ОтговорИзтриване