8/09/2009

ДАГ погна и царските гори


След като замрази заменките, новото ръководство на Държавната агенция по горите (ДАГ) има намерение да придвижи към съда казуса с т.нар. "царски гори", съобщи пред Mediapool и.д. шефът на агенцията Георги Костов. В отговор на въпрос може ли да се очаква казусът най-накрая да бъде внесен за решаване пред гражданския съд, Костов заяви: "Формално, отговорът е "да".

"Преди да се предприемат конкретни стъпки, обаче, ще трябва да се запознаем детайлно с този въпрос. От встъпването ни в агенцията досега трябваше да се занимаваме с много въпроси от спешен порядък и не сме имали време да разгледаме и тази тема", заяви Костов. "Ние знаем какви са обществените нагласи по темата и ще направим всичко за защита на публичния интерес. През следващата седмица ще има новини и за "царските гори", добави още той.

Казусът с върнатите в повече 4500 дка гори в Рила на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски престоя без никакво решение в ДАГ близо 2 години, след като прокуратурата излезе със своя анализ. Той сочеше, че поземлената комисия в Самоков е извършила купища нарушения и след дублиране на нотариални актове е върнала на наследниците на Борис III много по-повече горски парцели, отколкото е трябвало.

Държавното обвинение и Върховният административен съд (ВАС) заявиха на няколко пъти, че единственият начин държавата да си защити правата е чрез завеждане на дело дело срещу Сакскобургготски пред граждански съд. Заради политическата конюнктура, обаче, вече бившият шеф на агенция Стефан Юруков (БСП) така и не изпълни задълженията си.

Въпросът бе отложен за след изборите, с назначаването на множество безсмислени анализи.

Междувременно, земеделският министър Мирослав Найденов заяви пред Mediapool, че все още не е решено дали ДАГ да бъде върната под шапката на Министерството на земеделието и храните. Структурата бе обособена през 2007 г. след договорка между БСП и ДПС за разпределението на ресорите "гори" и "храни".

По думите му, въпросът трябва да бъде решен през следващата седмица след консултации с експерти от Световната банка.
expert.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар