8/12/2009

Предлагат реформи на неясния закон за етажната собственост


Брамак Покривни Системи АД реши да направи анализ на действащата нормативна база и да предложи изменения и допълнения в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) . На прицел са грешни текстове и недостатъчно резултатни процедури в ЗУЕС, които дори и с малки законодателни редакции биха защитавали по-ефективно интересите на собствениците на апартаменти.

Причина за идеята на компанията е кампанията "Ремонтирай с Брамак", покрай която са получени многобройни сигнали за проблеми с некоректни съседи. Граждани алармират за незаинтересовани собственици към състоянието на общата сграда и занеобитаеми жилища, или пък за отдадени под наем апартаменти, чиито собственици също не се появяват и не се интересуват от сградите.

Именно за решаване и на такива казуси бе създаден Закона за управление на етажната собственост, регламентиращ правата и задълженията на собствениците, живущи в многофамилни обекти. Той, обаче, не помага както се очакваше на живущите в кооперации да взимат общи решения.

Само три месеца, откакто влезе в сила ЗУЕС, се видя, че има проблемни или нерегулирани зони в управлението и поддържането на етажната собственост. Неточност в ЗУЕС в частта за приемането на решения на общото събрание води до противоречиви тълкувания, обърква хората как и с какво мнозинство да взимат общи решения за етажната собственост.

В закона има правнотехническо несъответствие и оставя неяснота с какво мнозинство да се взимат решенията на общото събрание. Чл. 17 ал. 4 на ЗУЕС разпорежда решенията по ал. 1, т. 2 и 3 се приемат при спазване на изискванията за кворум по чл. 15, ал. 1. В цитираната алинея, обаче, не съществуват посочените точки 2 и 3 и най-вероятно законодателят е имал предвид следващата алинея 2, която вече регламентира необходимите мнозинства за взимане на конкретен тип решения. Тази вероятно техническа грешка създава объркване и на хората не им става ясно какво е необходимото мнозинство от собственици за взимане на конкретни решения. А за тях това е изключително важно, коментира Кирил Дяков, управител на Брамак България.

Друг сериозен проблем, с който се сблъскват съкооператорите, е нежеланието на някои съседи да дават средства за общи разходи и ремонти. Ако един човек не иска да се включи с финансови средства в ремонтирането на сградата, било то саниране на фасада, подмяна на ВиК, ремонт на покрива, трудно би могло да се съберат от него дължимите пари.

Законът предвижда процедура за принудително изпълнение за внасянето на парите чрез чл. 38., ал.2. на ЗУЕС - Когато собственик или обитател не изпълни решение в определения срок, председателят на управителния съвет (управителят) може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Към заявлението се прилага препис от решението на общото събрание. Практиката, обаче, показва, че това не помага особено на живущите да си решат проблема с некоректните съседи.

Брамак Покривни Системи се надява, че новото Народно събрание ще вземе отношение по предложените изменения и допълнения в ЗУЕС и ще последват законодателни инициативи, които да помогнат на собствениците на апартаменти да имат по-коректни и регламентирани взаимоотношения.
expert.bg

2 коментара: