5/27/2009

Купувачите на имотния пазар нарастват всяка седмица

Месец май донесе промяна на пазара на недвижими имоти. Според експертите е рано тенденцията да бъде определена като трайна, защото основната причина за сключване на по-голям брой сделки е в „достигнатите ниски ценови нива" и „наличие на атрактивни оферти".

Според проучване на клиентското поведение, проведено от Адрес през месец май, 70% от активните купувачи търсят имот за собствени нужди и само 30% очакват частично банково финансиране. Останалите разполагат със собствени средства и не бързат с покупката, а осъществяват такава, само ако попаднат на оферта, която има „идеалното съотношение: цена-местоположение-качество".

„Данните показаха, че по-голям процент от купувачите, които отлагат покупката, търсят имот с цел инвестиция - те определят поведението си като „чакам уникални предложения на ниски цени". Появата на този тип спекулативни купувачи е своеобразен знак за наближаващо дъно", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър в Адрес.

Спадът на цените през първите 4 месеца на годината е значителен. Той се движи от 16 до 38% в различните райони на София и от 7 до 48% в кварталите във Варна. Прави впечатление почти незначителната промяна на цените през април, което прави очакванията за май още по-оптимистични.

„Не цените, а обемите са определящи за развитието на пазара," коментира Цветелина Тасева, Изпълнителен директор на Адрес.

"Ако доверието се завърне трайно, било то и поради ниските цени, това ще е добър знак за развитието на сектора. От 10 май до днес в Адрес регистрираме седмично по 40% повече купувачи от средния брой за предходните 4 месеца, като 35% от тях реализират сделка в кратки срокове. Това е основание за умерен оптимизъм и знак за зараждащата се активност,"допълни тя.
profit.bg

2 коментара:

  1. Алооо....рекламния агент от брокерска къща!Не прави българите на по-големи балъци от това което са! Всички трябва да знаят, че цените ще паднат поне още на половина и това ще е факт до 7-8 месеца!Просто не се връзвайте на подобни "твърдения" за оживление,праг и други тарикатски трикове! Просто взеха да огладняват!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами това са си техни твърдения , никой не казава че трябва да се съгласяваме с тях , предполагам правят тези изводи на базата на някаква информация и проучвания , които правят. А това ,че цените ще паднат на половина просто го забрави , напротив ,очаквам леко покачване до края на сезона ,но това са си само прогнози ,всичко зависи от стабилизирането на световния и най-вече европейския пазар

    ОтговорИзтриване