5/24/2009

Жилищните цени в София – бърз ръст и бавен спад

България привлече вниманието на международните купувачи на имоти през последните години с редица фактори като бързи темпове на икономически ръст, покачваща се политическа и икономическа стабилност и не на последно място по-евтини цени в сравнение с повечето пазари в ЕС.

В резултат на това многобройни инвеститори и индивидуални купувачи от цяла Европа направиха покупки у нас. Пазарът растеше динамично и непрекъснато през последните 5-6 години, докато ефектите от глобалната криза и оформящото се вече свръхпредлагане на някои локации не ограничиха този растеж, който, според някои, бе започнал да приема нездравословни измерения.

Ваканционните имоти, които се радваха на най-голям интерес през годините на бума, бяха засегнати и в най-голяма степен от последвалия спад, като вследствие на това на някои места пазарът се сви до една малка част от мащабите си през 2006 и 2007 г.

Според много анализатори обаче има установени локации със здрави фундаменти, които, в най-лошия случай, ще отчетат по-малък спад и ще останат сравнително стабилни при пазарни сътресения като сегашните.

София, като града с най-голямо население, здрава икономическа и финансова основа, която не спира да се развива, ще продължи да привлича интереса на местни и чужди купувачи. В този смисъл на пазара в столицата се гледа като на локация, която поне донякъде е защитена от дългосрочен спад.

Изследване на консултантската компания REAS, специализирана в пазара на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), предлага сравнителни данни за движението на цените на жилищата в столиците в региона.

Резултатите от него показват, че София е един от 12-те изследвани пазара с най-висок ръст в цените на имотите през последните години. За периода 2006-2007 г. той е близо 70%, в сравнение с 50% в Прага и под 40% в Загреб, които следват София по този показател. Според компанията между 2007 и 2008 г., когато ефектите от кризата вече започнаха да се проявяват и в ЦИЕ, София е трета по повишение на цените на новите жилища в региона с 10%, изпреварвана само от Киев и Прага, където ръстът е под 20%.

Проучването прави и анализ на темповете на спад в броя на сделките с жилищни имоти и в ценовите равнища. То показва, че София е единственият от изследваните пазари, на който в момента темповете на понижение са по-умерени. С изключение на два, всички пазари в региона регистрират спад в цените и броя сделки с жилищни имоти, като за София понижението и на двата показателя е по-бавно.

Прибалтийските републики и Украйна отчитат бързи темпове на спад както в цените, така и в броя сделки. Единствено в Братислава и Будапеща двата показателя остават стабилни, а на повечето от останалите пазари в Централна Европа продажбите спадат бързо, докато цените отчитат по-плавни темпове на спад.

От компанията наскоро казаха, че цените на жилищата ново строителство в София се очаква да отчетат спад от между 10 и 12% тази година.
investor.bg

1 коментар: