5/28/2009

7 хил. нови апартамента няма да намерят купувачи

Около 7 000 нови апартамента няма как да намерят своите купувачи.

До този извод стигат от компанията за недвижими имоти Адрес, след съпоставка на данните за сключени сделки през изминалите години и тези за новопостроени жилища при нормален пазар, без влияние на криза.

Условията за свръхпредлагане са заложени още през 2007-ма година с нарастващия темп на строителство при спадащ брой на сделките, обясняват от там.

През 2007 година са построени с 42% повече жилища, а през 2008 година с още 10,92 % при спад на сделките с 4,79%.

Сделките през 2008 година спрямо 2005 са се увеличили с 29%, а новопостроените жилища с 63%, което прави една значителна част от тези новопостроени имоти излишни.

Месец май донесе промяна на пазара на недвижими имоти. Позитивните сигнали от последните седмици обаче все още не означават трайно оттласкване нито за пазара, нито за цените, отбелязват от компанията за недвижими имоти.

Според експертите е рано тенденцията да бъде определена като трайна и с дългосрочен ефект, защото основната причина за сключване на по-голям брой сделки е в "достигнатите ниски ценови нива" и "наличие на атрактивни оферти".

Притесненията остават и те се крият в сравнително високия брой свободни апартаменти, които продължават да стоят на пазара, отбелязват от Адрес.

По-голям процент от купувачите, които отлагат покупката, търсят имот с цел инвестиция - те определят поведението си като "чакам уникални предложения на ниски цени". Появата на този тип спекулативни купувачи е своеобразен знак за наближаващо дъно, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на Адрес.

Според проучване на клиентското поведение, проведено от Адрес през месец май, 70% от активните купувачи търсят имот за собствени нужди и само 30% от тях очакват частично банково финансиране. Останалите разполагат със собствени средства и не бързат с покупката, а осъществяват такава, само ако попаднат на оферта, която има "идеалното съотношение: цена-местоположение-качество на имота".

Спадът на цените през първите 4 месеца на годината е значителен. Той се движи от 16 до 38% в различните райони на София и от 7 до 48% в кварталите във Варна. Прави впечатление почти незначителната промяна на цените през април, което прави очакванията за май още по-оптимистични.
expert.bg

4 коментара:

  1. Определено няма да има купувачи тези месеци, днес слушах по радиото как кризатя щяла да затихне в началото на следващата 2010 година, но до тогава имотите щели да си стъпят на нормалните цени. Защото и така са добре завишени, но ако си мислят че ни ги продават на изгодни цени - много съм в грешка.

    ОтговорИзтриване
  2. промяна ще има ,но не вярвам да е драстична

    ОтговорИзтриване
  3. Крайно време е да се разбере едно нещо. Не може при 200 или на места 300 % печалба да се продават имоти. Няма как да се купят апартаменти на по 1 000 евро квадрата в центъра на някой малък град при сравнение с 1 000 евро в някой престижен квартал на по-големия град. Просто строителните предприемачи не можаха да пресметнат правилните цени.

    ОтговорИзтриване
  4. Добре ,но ако не правеха така, според теб с какво щяха да си купуват Кайени и X5-ици :) ,добрия бизнес и авторитет се гради с години , печалбарско-мутренските организаии, които в България са поели около 90 % от строителните обекти нямат нищо общо с европейския бизнес манталитет

    ОтговорИзтриване