6/28/2009

Цената на тока на ЧЕЗ пада най-много, най-малко – на ЕВН


Средно с 2,96 на сто ще падне цената на електрическата енергия за битовите потребители на електроразпределителното дружество ЧЕЗ от 1 юли, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши пределно допустимата крайна цена без ДДС на компанията да бъде 0,14181 лв./кВтч.

За ЕВН намалението е с 0,67 на сто до 0,1469 лв./кВтч, а за Е.ОН – с 1,16 на сто до 0,15154 лв./кВтч, реши на днешното си закрито заседание комисията.

Тази стъпка бе предприета след извършването на обстоен анализ на икономическите фактори, визирани в аргументацията и разчетите от заявленията на всички участници на енергийния пазар – производители, НЕК, електроразпределителни дружества, търговци на електроенергия, се посочва в съобщението на регулатора.

От юли крайната цена за битови потребители ще включва цена за достъп до електроразпределителната мрежа, цена за пренос през електроразпределителната мрежа на ниско напрежение, цена за снабдяване и добавка за зелена енергия.

Окончателното решение на регулатора е взето след заседание на Консултативния съвет за тристранно сътрудничество и провеждане на обществено обсъждане с участието на браншови и потребителски организации.
investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар