6/29/2009

Имотите у нас привличат интереса на по-малко от 1% от британските купувачи


Доскоро популярна дестинация за британските инвеститори в имоти България вече привлича интереса на една по-малка част от тях, става ясно от данни на портала за имоти Primelocation.com. Според тях заявките за търсене на имоти у нас формират едва 0,75% от всички международни търсения в сайта.

Кипър, който също представляваше интерес за британците, сега генерира само 1,26% от всички заявки за търсене.

Въпреки рецесията британските инвеститори все още демонстрират значителен интерес към покупката на имоти в чужбина, смятат от портала.

Фаворит е Испания, за където заявките за търсене са се увеличили през май с 27% на годишна база и страната вече формира 30,53% от всички международни търсения. Като причина да изплува начело в списъка се сочат изгодните цени на имотите там, макар и Испания винаги да е била популярна дестинация сред британците.

Втора по популярност е Франция с дял от 27%, а на трето място се нареждат САЩ с 14,34%, което представлява значително увеличение в сравнение с май 2008 г. и може би се дължи на възможността за изгодни сделки във Флорида.

Интересът към Португалия също се увеличава, като търсенията нарастват с 15% спрямо май миналата година и с 12% спрямо април тази, докато Италия отчита нарастване от 13% на търсенията спрямо май 2008 г. Италия се нарежда на четвърто място с дял от 6,24% от всички международни заявки, следвана от Португалия с дял от 5,93%.

На шесто място са ОАЕ с 1,73%, Турция е на осмо с 1,18%, а Австралия е на девето с дял от 0,93%.

„Макар и пазарът да е бавен, все още има купувачи и инвеститори с интерес към определени райони. Мнозина ще се опитат да се възползват от намалените цени на имотите“, казва Ан Райт, мениджър „Международно развитие“ в портала, цитирана от PropertyWire.

Според проучване на друг британски портал - Property Abroad, популярността на българския пазар на имоти сред британските купувачи бавно се завръща, като страната ни се е изкачила до 8-мо място като най-популярна дестинация в света за първото тримесечие на годината от 9-то място за същия период на миналата година.
investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар