8/05/2009

Земетресение разлюля България


Хоризонталният трус е с епицентър около 380 км североизточно от София в Черно море на югоизток от нос Калиакра
Агненция Фокус - 'Пета степен по скалата на Рихтер е магнитудът на земетресението, което бе усетено в Североизточна България. Това каза пред Агенция “Фокус” Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН. Епицентърът на труса е в Черно море на югоизток от нос Калиакра. В момента се уточнява в каква част от страната е усетено земетресението.'
Добрич. В Добричка област има нанесени щети вследствие на земетресението, усетено днес. Това съобщи инж. Георги Михов от ТД “Гражданска защита” в Добрич, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. В село Абрит, община Крушари, комините на две къщи са паднали. В село Белгун, община Каварна, покривът на изоставена къща е паднал, а на друга - малка част от мазилката. В община Добричка земният трус е усетен слабо и до момента няма информация за щети. По сградата на Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик има пропуквания и паднала част от облицовка. В Добрич е постъпил сигнал за паднали фаянсови плочки в кухненски бокс в жилище. Трусът е усетен навсякъде в областния град, като това е било най-осезателно във високите жилищни блокове. Около тях час след земетресението все още се виждаха уплашени граждани, които разговаряха оживено и търсеха безопасност на открито. По думите на инж. Михов, трусът в Добричка област е бил със сила около 4,4 по Рихтер. До този момент не е потвърдено окончателно къде се намира епицентърът – дали в Черно море, в района на Шабла, или в Румъния, около Мангалия, каза инж. Михов.
Жулиета НИКОЛОВА
Новини от Дарик - 'Земетресение с магнитуд 4,7 бе регистрирано в 10.49 часа на около 15 км източно от нос Калиакра в Черно море, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът на земетресението е бил на около 3 км дълбочина в земната кора. Няма данни за пострадали хора.

Според Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд около пета степен по скалата на Рихтер е усетено в цяла Източна и Централна България. От там съобщават, че данните за регистрирания земен трус все още се обработват.

Земетресението е усетено най-силно в Добруджа и Североизточна България, в районите на Добрич, Варна, Нови Пазар, Русе, Никопол, Плевен, Разград, Силистра, Бургас, Търговище, Шумен, както и по високите етажи в София, съобщиха читатели на DarikNews.

Според читатели на DarikNews има нанесени щети по няколко стари къщи в Шабла.

От "Гражданска защита" във Варна заявиха, че няма информация за нанесени щети в областта. Заради труса има смущения в мрежите на мобилните оператори в морската столица.

Няма поражения и пострадали хора в Русе, каза за Дарик началникът на общинския отдел за управление при кризи Спасимир Димитров. След труса обаче граждани и служители са напуснали сградите, в които живеят или работят.

В Силистра земетресението предизвика лека паника у живеещите и работещите в по-високите сгради на града.

Земетресението е регистрирано в известното на сеизмологията Шабленко огнище, което е известно със силни земетресения в по-далечното минало.'

13 коментара:

  1. Здравейте!Аз съм от Бургас и в 10,45ч се усети един доста продължителен/около-1 мин. /трус.Савлена

    ОтговорИзтриване
  2. май в цяла България е усетено

    ОтговорИзтриване
  3. Аз съм от Русе, разлюля за много кратко, дори не разбрах какво точно стана

    ОтговорИзтриване
  4. в София се усети по високите етажи

    ОтговорИзтриване
  5. Аз съм от БЯЛА ВАРНЕНСКА област и усетих лек трус между 10.45 и 110.50 .

    ОтговорИзтриване
  6. zdraveite , v Svishtov se yseti dosta za okolo minuta

    ОтговорИзтриване
  7. az sam pak ot ruse no go usetih dosta silno

    ОтговорИзтриване
  8. в Каварна се усети много силно

    ОтговорИзтриване
  9. qki4ko si be6e ..az sum ot varna i dori se stresnah malko

    ОтговорИзтриване
  10. и в шумен се усети силно

    ОтговорИзтриване
  11. в генерал тошево се усети доста силно даже се усети посоката от която идваше откъм дуранкулак

    ОтговорИзтриване
  12. В гр.Плевен също се усити силно особенно по високите етажи,аз лично живея на петия и цветарника падна на терасата.

    ОтговорИзтриване
  13. АЗ също съм от Бургас. Усетих го от ет.6, помислих, че получавам пристъп. :)

    ОтговорИзтриване