7/28/2009

Варненци въстанаха срещу продажбата на част от Морската градина


Дванадесет граждански организации ще организират протестна подписка срещу продажбата на държавен имот от 118 декара във варненската Морска градина на контролирания от групировката ТИМ "Холдинг Варна". В нея ще се настоява за анулиране на сделката и подлагане на обществено обсъждане на всички сделки с имоти в парка.

Първият пункт за събиране на подписи ще бъде разположен в четвъртък на площад "Независимост" в града, пише Mediapool.

Сделката по продажбата на изключително ценните парцели е осъществена на 15 юни, в средата на предизборната кампания. Държавната земя, намираща се в най-близката до морето част на градината, е продадена от областния управител Христо Контров (ДПС) на ТИМ без търг или конкурс на цена от 11.7 милиона лев,а или по около 100 лева на кв.м. Според областната управа цената е определена на базата на независима пазарна оценка.

Парцелът от 118 декара е разделен от градоустройствения план на пет отделни части.

Върху този терен през 2002 година трябваше да започне реализицията на мегапроекта на ТИМ "Алея Първа". Той предвиждаше "облагородяването" на основната част от варненска крайбрежна ивица с архитектурен комплекс от хотели, заведения и яхтено пристанище.

Христо Контров вече се оправда, че е одобрил продажбата по искане на шефа на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, който е пратил писмо в областната управа през април. Сталев мотивирал искането с това, че парцелите са необходими за реализиране на грандиозния инвестиционен проект "Алея първа". За този проект агенцията още през 2007 г. връчи на холдинга сертификат за инвеститор "Клас А".

Издаването на сертификата дава право на инвеститора да придобива прилежащите терени, ако сметне, че те са необходими за реализация на проекта.
В средата на 2008 г. обаче влезе в сила Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който забранява реализацията на проекти като "Алея първа". В този контекст не става ясно на какво основание Сталев през април тази година е препоръчал продажбата на земята при положение, че закон забранява реализацията на тази инвестиция.

Съмнения за очеваден конфликт на интереси има около градоустройствения план на Варна, който също в разрез със закона разрешава строителството върху закупените от "Холдинг Варна" парцели в Морската градина.

Планът е изработен от "ТПО Варна ЦППБО" ООД (наследник на соцпредприятието "Проектантска организация"), която печели обществената поръчка през 2005 г. През юли 2008 г. обаче "Холдинг Варна" купува 100% от дяловете в тази фирма през фирмата си "ТПО" ООД и така директно се намесва в разработването на плана.

Гражданските сдружения ще адресират своята декларация с искане за анулиране на сделката до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Борис Велчев. Настоява се и за отстраняването на областните управители на Варна и Добрич, които са от квотата на ДПС. Неправителствените организации цитират и съобщенията за продадените 300 дка земя край Русалка на бизнесмена Николай Банев.

Преди седмица Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката по придобиване на курорта "Св. св. Константин и Елена" също от "Холдинг Варна".
expert.bg

11 коментара:

  1. Трябва да се вдигне обществеността в цяла България. Не може да се допускат такива мърсотии...

    ОтговорИзтриване
  2. може може и още как , щом си в България всичко може , иначе ще е добре наистина да направим нещо в случай че не се осъзнаят

    ОтговорИзтриване
  3. СТРАШНО БЕЗЗАКОНИЕ !!!!И над конната база във Виница, (пак на ТИМ) ,в боровата гора искали да правят нов жилищен комплекс.....А някой ден техните деца ще се преселят да живеят в по-добре уредена и еко държава.............За кого ли гласуваме........

    ОтговорИзтриване
  4. Ami che to az sym ot vytreshnostta na stranata - sofia :))) ama to morskata gradina si dostav popzastroena...kolko vili? kolko chastni kyshti :)
    vreme naistina dyrjavata da vleze v rolq i da se porazvyrti...nqma losh TIM..mim i sie... ama e vre da spazvame zakonite!!! i da ne davame basishi /turska duma/

    ОтговорИзтриване
  5. Няакой знае ли кои са организациите които организират този протест. Имат ли уебсайт? Има ли електронна подписка? Аз не съм във Варна в момента, но искам да ги подкрепя. Разбирам, че предвид мутрите съобравевнията за сигурност са важни, но трябва да има начин да се мобилизира съпротивата и на поддървници извън Варна.

    ОтговорИзтриване
  6. извинявам се за правописните грешки по-горе с тази нова клавиатура...исках да кажа поддържници :)

    ОтговорИзтриване
  7. спок , разбрахме те ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Интересна тема , но ми се иска да ви попитам нещо .Защо Ви няма Вас защитниците на приподата тогава когато резервати стават пасища , или цели хотелски комплекси се строят по дюни , с пясък от същите където екозащитници си лагеруват , или се изсичат гори за да се строят екоселища -това и на мен не ми е ясно какво му е екото , с сте там където ще доидат камери , медии , ще ви цитират и ще сте важни . Питам

    ОтговорИзтриване
  9. Admin : Анонимен , към кой точно се обръщаш ??

    ОтговорИзтриване
  10. Организациите които организират този протест са платени ,това е ясно. ДПС и разни други разсипаха горите и Черноморието ,а нашите Зелени спаха 8 години.

    ОтговорИзтриване
  11. Зелени какво ... наркомани , е да има и истински природозащитници , малко са , а и не получават помощ и покрепа от обществото

    ОтговорИзтриване