7/29/2009

Новото строителство у нас намалява с 25%


Ако се запазят темповете на строителство от първото тримесечие до края на годината, това би довело до спад от 25% в броя на новопостроените жилища в страната спрямо 2008 г., сочат данни на консултантската и инвестиционна компания Arco Real Estate.

За София спадът би бил 38%, за Варна -32%, за Бургас -14% и за Пловдив -31%.

Подобна тенденция има и в броя на издадените разрешителни за строеж в България.

Между 2005 и 2007 г. се забелязва рязко увеличение на разрешенията за строителство, след което те постепенно намаляват през 2008, за да достигнат рязък спад през 2009 г., когато издадените разрешителни в България са почти два пъти по-малко в сравнение с 2008 г. В този смисъл най-динамичен е Бургас, където издадените разрешителни за първото тримесечие на 2006 г. са 4066, а за същия период на 2009 г. те са 896.

Много от строителните фирми умишлено не започват строителството на нови обекти, за които вече имат разрешение за строеж, тъй като няма сигурност за възвръщаемостта на инвестицията. Това изчакване от тяхна страна може да доведе до вакуум и липса на нови жилища през 2010 г.

Не се забелязва голям спад в търсенето на новопостроени жилища, особено тези с разрешение за ползване, които в момента са недостатъчни като количество, за да задоволят търсенето на купувачите, казват от компанията. Няма риск при тяхното придобиване и те са годен обект за кредитиране от банките в България. Поради тази причина цените на новозавършените апартаменти с разрешение за ползване не са отчели драстично понижение, така както се очакваше в началото на годината.

Друга причина за запазването на цените е отливът и нежеланието на клиентите да купуват старо строителство, което е завършено преди 2002 г. заради липсата на строителен контрол, топлоизолация и не дотолкова доброто качество на строителството в този период. Това води до спад на цените на тези имоти и преориентиране на клиентите към търсене на по-нови жилища, смятат от компанията.
investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар