7/26/2009

Все по-лоши прогнози за наемите на бизнес имоти


Въпреки подобрените икономически условия и забавения спад на капиталовите стойности по света през второто тримесечие очакванията за развитието на наемния пазар в Европа продължават да се влошават, сочи доклад на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Западна Европа е единственият регион сред развитите пазари, за който песимизмът на брокерите продължава да се покачва. Класация на над 50 страни сочи, че по-голямата част от западноевропейските икономики се нареждат сред най-слабите пазари. Най-песимистични данни са отчетени за Испания, Ирландия и скандинавските държави.

За второто тримесечие на годината от RICS отчитат най-резкия спад в наемите на бизнес имотите по света в петгодишната история на проучването, като най-отявлени понижения са регистрирани в Сингапур, Украйна и Испания.

Очакванията за наемния пазар са особено ниски за Северна Америка, Хърватска, Испания, Ирландия и Италия, където наличните площи продължават да се покачват. Въпреки че капиталовите стойности се понижават с по-бавни темпове на повечето региони очакванията за цените в Испания, скандинавските страни и САЩ са особено ниски. Подобна е ситуацията и в Чехия, Белгия и Италия.

По-добри са очакванията за Кипър, Холандия, Португалия и Германия, които се смятат за по-силни пазари по отношение на капиталови стойности, сочи проучването.

Въпреки че активността по сделките продължава да се понижава на повечето пазари някои страни отчитат нараснал интерес от страна на инвеститорите в имоти, като Великобритания е водеща в това отношение. При все това от RICS смятат, че стойностите ще продължават да падат на повечето пазари, макар и с по-бавни темпове.

„Наемните понижения ще продължат да оказват натиск върху цените на имотите в много развити икономики и през 2010 г., поради увеличената наличност и слабите пазари на труда, които не позволяват връщане към наемен ръст”, казва Оливър Гилмартин, главен икономист в RICS.

Мрачните финансови пазари продължават да препятстват инвестиционната активност, като обемът на сделките се понижава на над 80% от пазарите, включени в проучването. По-високата доходност започва да привлича интереса към някои икономики като Великобритания, Холандия и Франция, където сделките са отчели повишение.
investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар