4/27/2009

Страх и алчност са причините за ситуацията на пазара на имоти

Основните причини за днешната ситуация на пазара на имоти са страх и алчност - стремежът за наднормени печалби породи проблеми, а страхът ги ускори. Това заяви по време на Втората антикризисна конференция BalREAct главният архитект на община София Петър Диков.

Конференцията се провежда в столицата от днес до неделя с медийното партньорство на Investor.bg

По думите на Диков още сме в началото на кризата.

Диков посочи два основни проблема за пазара на имоти в столицата. Единият е проблемът с инфраструктурата, който той определи като "плод на безхаберие от страна на общината и държавата", а другият е стремежът за реализация на бързи печалби в "златните години" за изграждане и търговия с имоти.

Тези два фактора доведоха до появата на голям брой имоти, немалка част от които са некачествени, а още по-голяма част са поставени в среда, която е далеч от изискванията на платежоспособните клиенти, заяви той.

Според Диков именно средата е основната точка, върху която трябва да се фокусират бизнесът и властите, за да създадат конкурентна среда, която да привлича клиенти.

По думите му голяма част от експлоатационните дружества в София, сред които са концесионери като Софийска вода, собственици като ЧЕЗ, бивши общински дружества като Топлофикация София и частни компании реагират различно в сегашната обстановка, някои от тях неадекватно.

Като голям проблем той посочи отчуждаването на терени за осъществяване на инфраструктурни проекти и въпросът с оценките. "Алчността на собствениците е неизмерима", заяви Диков. По думите му трябва да се намерят взаимно приемливи решения за общините и за собствениците, за да се постигне нещо.

На въпроса какво прави самата община, за да улесни бизнеса, той посочи, че се предоставя "максимална информация", голяма част от която се качва на сайта на общината, както и че в момента се преустроява сградата на ведомството, за да се осигури обслужване на едно гише. Намаляват желаещите да бъдат обслужени от Дирекция "Архитектура и градоустройство", каза Диков. Ще използваме този отлив, за да се подготвим за следващата вълна, завърши по-оптимистично главният архитект.
Investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар