7/29/2011

Премиерът Борисов за ситуацията с Лукойл

Когато държавата отнема лиценза на най-голямото си предприятие, всеки министър трябва да е приготвил сметките си, за да защити икономиката и индустрията при криза, заяви премиерът

Сега ще проверим дали моите министри са имали право, че горивото отвън е по-евтино, че може да се внася и че комбинатът в Бургас не е толкова важен, щом не спазва закона.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви по повод ситуацията с "Лукойл", чийто лиценз за данъчни складове бе отнет от държавата.

По думите на премиера е естествено да има много точен график, когато държавата отнема лиценза на най-голямото си предприятие.

Всеки министър трябва да е приготвил сметките си, за да защити икономиката и индустрията при криза, каза още той.


По думите на Бойко Борисов когато се отива на такава радикална мярка, всеки трябва да знае какво означава това. Аз, когато съм казал "да, затваряйте", съм вярвал на моите министри, заяви премиерът.

Той каза още, че никой управляващ не желае да затвори най-големия си комбинат, но когато става дума за закон, той трябва да се изпълни.

Според Борисов вчерашната среща с "Лукойл" е била отменена, защото не е бил готов графикът за поставянето на измервателните устройства.

"Тези срещи имат значение само когато може да се реши нещо. Иначе да се срещат и само да си говорят, няма смисъл", заяви министър-председателят.

В последните дни вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и икономическият министър Трайчо Трайков неколкократно заявиха, че спирането на работата на комбината няма да се отрази на пазара на горива в държавата, нито пък на данъчните приходи. Същото заяви във вторник шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов.

Миналата седмица пък директорът на приходната агенция НАП Красимир Стефанов индиректно се обяви против подобна мярка, като се обоснова, че 25% от приходите в хазната се осигуряват от "Лукойл".

В днешното си издание в. "Труд" пък съобщи, че в отсъствието на Дянков на заседанието на правителството в сряда е имало размяна на реплики по темата "Лукойл".

По информация на изданието в края на официалната част външният министър Николай Младенов е задал въпроса дали все пак някой ще обясни какво точно става с "Лукойл".

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заявил, че "тия акции трябва да се обсъждат предварително", както и че целият шум трябва да приключи възможно най-бързо.

В този момент се намесил премиерът Бойко Борисов: "Обсъждано е многократно, включително и в моя кабинет, ти какво искаш - да позволим да се нарушава законът ли? Включително предупредихме президента на "Лукойл" Вагит Алекперов."

Според запознати основният проблем на Цветанов е, че МВР има договор за доставка на горива с "Лукойл". Тази сутрин пред БНТ

Цветанов отрече да има разнобой в кабинета по казуса.

"Когато се вземат решения, трябва да се мисли какво ще се случи след вземането им", заяви той.

За мен е важно всеки, който не спазва закона, да си понесе последствията и държавата в такива случаи да бъде силна, добави той.

Източник: Би Ти Ви,в."Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар