7/04/2010

С 30 до 50% е спаднал общият обем на инвестициите в строителството спрямо 2009

Изпълняваните инфраструктурни проекти ангажират 15-20% от капацитета на строителните кадри в цялата страна
Изпълняваните инфраструктурни проекти ангажират 15-20% от капацитета на строителните кадри в цялата страна
Около 60 държавни имота в област Шумен са изоставени Около 60 държавни имота в област Шумен са изоставени
Само 21 минути отделят Британците за избор на жилище Само 21 минути отделят Британците за избор на жилище
Расте интересът към преотдаване на логистични площи Расте интересът към преотдаване на логистични площи
Ключови думи
С 30 до 50% е спаднал общият обем на инвестициите в строителството спрямо миналата година, а в някои региони намалението достига 70%. Това каза за Агенция "Фокус" - Бургас Димитър Янакиев, председател на Бургаската камара на строителите.
По неговите думи строителният пазар в страната като цяло и в частност в Бургаска област е в много тежко състояние, предвид получените поръчки и инвестициите, които отделят държавата, частните и чуждестранни фирми.
В региона процесът е особено силно изразен, тъй като фирмите са били заети предимно с курортно строителство и изграждане на жилищни комплекси край морето.
"Голяма част от нашите фирми са в изключително намален състав и изпълняват малки и дребни поръчки и обектите, които се строят, са в много малък брой", посочи Янакиев.
По неговите думи практиката сочи, че през летния сезон поръчките намаляват, предвид Закона за черноморското крайбрежие, според който строителството се спира или намалява.
"В този период ние не можем да търсим увеличаване на броя на поръчките. По-скоро да довършим това, което сме започнали. Това продължаваме да правим, но е в особено намалени размери", каза Янакиев.
Клиентите търсят жилища на ниски цени, с високо качество и на хубаво място. "Тези неща трудно се съчетават. Броят на купувачите е значително намалял. Идват чужденци от рускоезичните, които проявяват интерес, има доста такива случаи", разясни председателят на строителния бранш в региона.
"Надяваме се, че ще има някакво раздвижване. Все още е незабележимо, но се чувства, че има раздвижване на пазара на имотите", посочи той.
Строителите смятат, че има нужда от законодателни промени и то основно в Закона за обществените поръчки, където има доста пропуски и се допускат доста нарушения и липса на прозрачност.
"Борим се в закона да се поставят ясни прозрачни критерии за оценка на отделните оферти, защото има различни фрапантни и куриозни случаи с ниски цени и дълги срокове за гаранция. Комисиите приемат най-ниските цени и най-високите срокове за гаранция, което на практика не се осъществява", според Янакиев.
"Голяма част от обектите не могат да се изпълнят на тези цени. В последствие поръчителят - държава или община се принуждава да даде още средства на фирмата, която е спечелила търга тъй като така или иначе поръчката трябва стане. Пример е магистрала "Люлин", за която бяха дадени още 50 милиона евро и вероятно ще се дадат и още", допълни той.
"Мисля, че имаме още дълъг път да извървим, докато преодолеем кризата. В момента безработица има доста голяма, стабилизация в нашия сектор до края на годината не очаквам", посочи Янакиев. По неговите думи изпълняваните инфраструктурни проекти ангажират 15-20% от капацитета на строителните кадри в цялата страна. Останалите ще търсят друга реализация, категоричен е той.
expert.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар