12/10/2009

Заменките на гори са били на принципа "кон за кокошка"

Заменките на гори в България са били като „кон за кокошка”. Това каза на пресконференция в Смолян доц. д-р Георги Костов, зам.-министър на земеделието и храните, цитиран от радио Фокус -Смолян.Според Костов това не е, защото замяната не е търговски инструмент, а защото нормативната база, на която тя се е базирала, не е била изрядна.
Пазарът на гори и в момента е затруднен от разпоредбите на закона, заяви Костов и добави, че това е така, защото всичко това е изключително сложно описано и затова хората, които искат да се сдобият с дадени имоти за големи инвестиционни намерения, са вкарани в процедурата на замяна, защото са нямали друг шанс.
Това нещо категорично ще бъде променено, заяви Костов.
Според него смяната на предназначението на горите трябва да се извършва в изключително редки случаи. Това е и европейската практика, не се сменя предназначението, предоставя се горската територия за дългосрочно ползване, но си остава горска територия и като свърши договорът се прибира обратно, поясни Костов.
 Зам.-министърът на земеделието и храните каза още, че основното в новия Закон за горите ще бъде разделяне на търговските функции на държавата и контролните такива, които вече няма да са зависими една от друга.Контролните органи ще контролират целия горски фонд, т.е всички собственици на гори в държавата. Стопанската дейност в държавните гори ще се извършва от търговските предприятия, които ще възлагат дейности на съществуващите частни фирми по най-добрия мениджърски начин, с което ще се осигури продължаването на съществуването на досега изразения частен сектор в горите.
Недържавните собственици на гори ще организират тяхното стопанисване по начин, които те намерят за най-удачен, но ще бъдат под контрола на същия този независим контролен орган и тогава те са мотивирани да работят и управляват горите си по-добре, смята Костов.
Георги Костов отбеляза, че в сериозните незаконни практики, винаги има замесени хора с пагон, т.е горски. Не може без знанието на горския да се извършват мащабни нарушения, смята зам.-министърът.
Ловното стопанство в България се нуждае от изготвяне на стратегия, което е предизвикателство, заяви Костов и допълни, че горските служители ще излязат на протест, ако не се приеме новият закон.
4 млн. и 600 хиляди хектара са горите в България, информира още той.
expert.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар