5/02/2009

ДАМС обяви мегаконкурс за строител на зала в София

Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) обяви мегаконкурс за строител на голяма спортна зала за 9000 зрители на 4-ти километър в столицата, показва справка в регистъра за обществените поръчки.

Само преди месец ведомството прекрати процедурата за избор на проект за съоръжението, без да избере победител. Тогава агенцията раздаде три поощрителни награди по 10 000 лв., като идейните проекти станаха собственост на ведомството.
Гаранцията за участие в новата процедура е 200 000 лв., а срокът за купуване на документи - 22 май.

"Действително нямаме избран проект, но може би спечелилият строител ще предложи свой собствен", обясниха от ДАМС. Съоръжението ще е най-голямото в страната и още с обявяването на първия конкурс за избор на идеен проект възникнаха конфликти.

Тогава от Камарата на архитектите в България съобщиха, че процедурата е нагласена така, че българските архитекти да не могат да участват в нея.
Като доказателство за това председателят на камарата заяви, че предоставеният срок за подготовка на проекта е невъзможно кратък - 29 дни. За проектирането на подобни обекти обикновено са необходими до шест месеца.

Според замисъла на спортната агенция в залата ще има място за провеждане на състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, тежка атлетика, художествена и спортна гимнастика.
Освен това в проекта е заложено място за паркинги, алеи и зелени площи.

Обектът се финансира от републиканския бюджет. Задължително изискване е участниците да имат удостоверение от централния професионален регистър на строителя за изпълняване на първа група строежи.
Освен това кандидатите трябва да имат застраховка за професионална отговорност от втора категория или по-висока.
Оборотът от строително-монтажни работи през предходните три години е необходимо да бъде минимум 70 млн. лв., както и дружествата да са работили на печалба през същия период.

При класирането на участниците най-голямо значение ще има стойността на обекта и идейното решение. Агенцията организира оглед на строителната площадка на всички участници, които проявят интерес. По-подробна информация за конкурса може да бъде открита на страницата на Агенцията за обществените поръчки.
stroitelstvo.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар